only 1 cpu(s) were enabled during boot

Added by Mike Bo about 2 years ago

Greetings -
I've been running oi_151a smoothly for several months on physical hardware...
Supermicro H8SSL-I2
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+
8 GB ECC memory
Supermicro 8 Port SATA 2 Card (PCI/PCI-X) AOC-SAT2-MV8
8 x 2TB SATA on the 8-port card, 2 x 512GB SATA on the mainboard, 1 x 60GB SSD as root drive.

I ran this hardware under Solaris 10 for years, and now OpenIndiana for several months and never had this issue. It cropped up as I tried to get jumbo frames working on the integrated Broadcom GigE ports... I couldn't get that to work (guessing the stock driver won't cut it), put everything back as it was, but still no luck getting rid of this.

Feb 19 21:00:00 toybox genunix: [ID 408114 kern.info] /cpus (cpunex0) online
Feb 19 21:00:02 toybox unix: [ID 608849 kern.notice] NOTICE: System detected 256 cpus, but only 1 cpu(s) were enabled during boot.
Feb 19 21:00:02 toybox unix: [ID 458440 kern.notice] NOTICE: Use "boot-ncpus" parameter to enable more CPU. See eeprom(1M).

I added the eeprom directive, and rebooted.
root@toybox:~ # eeprom boot-ncpus=2
root@toybox:~ # init 6
updating //platform/i86pc/boot_archive
updating //platform/i86pc/amd64/boot_archive

Note that now, only 2 cpus are detected, but still only 1 core is enabled:
Feb 19 21:19:44 toybox genunix: [ID 408114 kern.info] /cpus (cpunex0) online
Feb 19 21:19:46 toybox unix: [ID 608849 kern.notice] NOTICE: System detected 2 cpus, but only 1 cpu(s) were enabled during boot.
Feb 19 21:19:46 toybox unix: [ID 458440 kern.notice] NOTICE: Use "boot-ncpus" parameter to enable more CPU. See eeprom(1M).

Please see all the CPU info I could find below.
Any suggestions would be most welcome...

Regards,
mikebo

root@toybox:~ # psrinfo -pv
The physical processor has 1 virtual processor (0)
x86 (AuthenticAMD 40F33 family 15 model 67 step 3 clock 2793 MHz)
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+ [ Socket: AM2 ]

root@toybox:~ # smbios -t SMB_TYPE_PROCESSOR
ID SIZE TYPE
4 180 SMB_TYPE_PROCESSOR (processor)
Manufacturer: AMD
Version: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+
Serial Number: To Be Filled By O.E.M.
Asset Tag: To Be Filled By O.E.M.
Location Tag: CPU 1
Part Number: To Be Filled By O.E.M.
Family: 2 (unknown)
CPUID: 0x178bfbff00040f33
Type: 3 (central processor)
Socket Upgrade: 2 (unknown)
Socket Status: Populated
Processor Status: 1 (enabled)
Supported Voltages: 1.5V
External Clock Speed: Unknown
Maximum Speed: 2800MHz
Current Speed: 2800MHz
L1 Cache: 5
L2 Cache: 6
L3 Cache: 7

root@toybox:~ # kstat -m cpu_info
module: cpu_info instance: 0
name: cpu_info0 class: misc
brand AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+
cache_id 0
chip_id 0
clock_MHz 2793
clog_id 0
core_id 0
cpu_type i386
crtime 131.302085749
current_clock_Hz 2792964810
current_cstate 0
family 15
fpu_type i387 compatible
implementation x86 (chipid 0x0 AuthenticAMD 40F33 family 15 model 67 step 3 clock 2793 MHz)
model 67
ncore_per_chip 2
ncpu_per_chip 2
pg_id 1
pkg_core_id 0
snaptime 612.213732002
socket_type AM2
state on-line
state_begin 1329716450
stepping 3
supported_frequencies_Hz 2792964810
supported_max_cstates 0
vendor_id AuthenticAMD


Replies (2)

RE: only 1 cpu(s) were enabled during boot - Added by Joshua Clulow about 2 years ago

Hi Mike,

We are shutting these forums down in favor of the more populated (and more likely to be answered) mailing lists. Please join us on the appropriate mailing list: http://wiki.illumos.org/index.php/Mailing_Lists

and/or in IRC, etc: http://wiki.illumos.org/index.php/Main_Page#Talk_to_Us

Cheers.

RE: only 1 cpu(s) were enabled during boot - Added by icebaby su about 2 years ago

We find the such issue at i3-2120 with Q67 chipset. I am not sure if it is a hardware or bios problem. any update for that?

(1-2/2)