Project

General

Profile

Actions

Bug #162

closed

zfs: scrub fails to complete, no disk activity

Added by Boyd Waters almost 12 years ago. Updated over 11 years ago.

Status:
Rejected
Priority:
Normal
Assignee:
-
Category:
-
Start date:
2010-09-06
Due date:
% Done:

0%

Estimated time:
Difficulty:
Tags:
Gerrit CR:

Description

SUMMARY:
ZFS array seems to work ok initially, but if I scrub the array, after examining 2% of it there is no further disk activity, and any reads/writes to that array block. The system is still responsive (booted from a different zpool), but the disk array is not available. This condition occurs in b145, as well as illumos-gate (built from code pulled 06-september-2010)

This bug is reproducible always.

STEPS TO REPRODUCE:
1. boot into illumos-gate or os-devel_145
2. import the zpool (named vla for "very large array")
3. pfexec zpool scan vla

The scrub starts up fine, and seems to proceed ok. But after a while all disk activity stops.

SOME SYSTEM DETAILS
AMD system with 790GX chipset, with two additional PCIe Sil3132 SATA controllers.
8GB RAM
6 Seagate Barracuda LP ST32000542AS 2TB 5900 RPM SATA 3.0Gb/s
1 OCZ Technology 60 GB Vertex 2 SSD

# zpool status vla
  pool: vla
 state: ONLINE
status: The pool is formatted using an older on-disk format.  The pool can
        still be used, but some features are unavailable.
action: Upgrade the pool using 'zpool upgrade'.  Once this is done, the
        pool will no longer be accessible on older software versions.
 scan: scrub in progress since Mon Sep  6 13:12:24 2010
    40.1G scanned out of 1.87T at 3.92M/s, 136h15m to go
    2.30M repaired, 2.09% done
config:

        NAME        STATE     READ WRITE CKSUM
        vla         ONLINE       0     0     0
          mirror-0  ONLINE       0     0     0
            c7t3d0  ONLINE       0     0     0  (repairing)
            c6t3d0  ONLINE       0     0     0
          mirror-1  ONLINE       0     0     0
            c6t4d0  ONLINE       0     0     0
            c6t5d0  ONLINE       0     0     0
          mirror-2  ONLINE       0     0     0
            c6t2d0  ONLINE       0     0     0
            c7t2d0  ONLINE       0     0     0  (repairing)
        cache
          c7t0d0    ONLINE       0     0     0

errors: No known data errors

deduplication is ON for this zpool.

I can re-boot into onnv-142, complete the scrub, everything seems fine.

I would like to dig into this problem, but don't yet know how to proceed.

Actions

Also available in: Atom PDF